Digitale Geletterdheid: Meer dan een vinkje

Digitale geletterdheid is niet meer weg te denken uit het basisonderwijs. De 9 kerndoelen van het SLO onderstrepen het belang van vaardigheden zoals informatie zoeken en beoordelen, digitale producten maken, veilig online zijn en de basis van programmeren begrijpen. Maar hoe geef je deze belangrijke doelen een zinvolle plek in een toch al vol lesprogramma? Te vaak zien we dat digitale geletterdheid een losstaand 'vak' wordt, of dat de inzet van technologie een doel op zich lijkt.

 

Integratie: De kracht van verbinding

MethodeBooster gelooft sterk in de kracht van integratie. Digitale geletterdheid wordt pas echt betekenisvol als leerlingen de vaardigheden kunnen toepassen binnen de context van de vakken die ze toch al krijgen, zoals taal en wereldoriëntatie. Door aan te sluiten bij bestaande, vertrouwde lesmethodes (zoals Staal Taal, Meander, Brandaan en Naut) zorgen we ervoor dat:

  • Relevantie: Digitale vaardigheden worden direct gekoppeld aan de lesstof.
  • Efficiëntie: Leerkrachten hoeven geen compleet nieuwe methode te implementeren en besparen kostbare lestijd.
  • Transfer: Leerlingen leren digitale tools in te zetten voor verschillende vakinhoudelijke taken.

Learning First, Technology Second

Onze aanpak is geworteld in het principe "Learning First, Technology Second", zoals krachtig verwoord door onderwijstechnologie-expert Liz Kolb. Technologie is geen doel op zich, maar een middel om het leren te versterken. Zoals Kolb benadrukt, gaat effectieve technologie-integratie niet om het simpelweg vervangen van een analoge taak door een digitale, maar om het creëren van meerwaarde: helpt de technologie leerlingen om de leerdoelen beter, dieper of op een meer engagerende manier te bereiken?

Bij het ontwikkelen van elke MethodeBooster leskaart stellen we daarom altijd de vraag:

  1. Wat is het leerdoel (zowel van de lesmethode als van de DG-kerndoelen)?
  2. Welke digitale tool (zoals Canva, Scratch, Green Screen, Tekstverwerker, etc.) ondersteunt dit leerdoel het beste en biedt meerwaarde voor het leerproces (bijv. creativiteit, visualisatie, samenwerking, efficiëntie)?
  3. Hoe kunnen we dit praktisch en laagdrempelig aanbieden, zodat leerkrachten er direct mee aan de slag kunnen?

De MethodeBooster Leskaarten: Praktisch en Doelgericht

Elke leskaart is daarom opgebouwd met:

  • Een duidelijk leerdoel.
  • Een expliciete koppeling aan de DG-kerndoelen.
  • Een concrete opdracht met een passende digitale tool.
  • Een helder stappenplan voor de leerlingen.
  • Suggesties voor differentiatie.
  • Focus op actieve verwerking en creativiteit.

Ons Doel

MethodeBooster wil leerkrachten ontzorgen en inspireren om digitale geletterdheid op een zinvolle en effectieve manier te integreren in hun dagelijkse lespraktijk. We streven naar praktisch, kwalitatief hoogwaardig lesmateriaal dat de werkdruk verlaagt en het leren voor leerlingen verrijkt. Want technologie moet het leren dienen, niet andersom. 

Verantwoording - De Visie Achter MethodeBooster

We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden

Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.